Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)

Op de afdeling MDL van het UMCU werken 7 MDL-artsen. Deze zijn betrokken bij verschillende onderafdelingen zoals de IBD, hepatologie (leverziekten), endoscopieën en oncologie. Hiernaast worden op deze afdeling MDL-artsen en studenten opgeleid, werken er verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten (zoals stoma verpleegkundigen en een IBD verpleegkundige) en een groot aantal onderzoekers. De belangrijkste onderzoeksgebieden van de afdeling zijn MDL-oncologie, IBD, en hepatologie. Tenslotte wordt innovatief onderzoek gedaan op de afdeling endoscopie.

Wetenschappelijke interesses

Het IBD-onderzoek in het UMCU is gericht op de volgende kerngebieden:
  • IBD-gerelateerd coloncarcinoom (dikke darmkanker). Dit is een onderwerp dat de laatste jaren toenemend in de belangstelling staat. Wij richten ons op de epidemiologie (hoevaak komt het voor en bij wie? Welke ziektespecifieke en wellicht omgevingsfactoren doen het risico toenemen?), de pathogenese (waarom krijgen IBD-patiënten coloncarcinomen?) en het nut van screening of surveillance.
  • Stamceltransplantatie voor ernstige ziekte van Crohn, niet behandelbaar met conventionele therapieën.
  • Kosten van de zorg voor IBD patiënten. Hierbij wordt enerzijds gekeken wat de grootste kostendrijvers zijn en tevens waar ruimte is voor het meer efficiënt en kosteneffectief inzetten van de middelen die ons ter beschikking staan (bijvoorbeeld de anti-TNF medicatie).
  • Ontwikkeling van prognostische indices. Dit heeft tot doel om beter te kunnen voorspellen welk beloop de ziekte zal krijgen.
  • Deelname en ontwikkeling van de Parelsnoer biobank.
  • Klinische trials. Hierbij gaat het om deelname aan nationale en internationale studies waarbij verschillende vormen van behandeling onderzocht worden. Dit kunnen zogenaamde fase 1 onderzoeken zijn waarbij voor het eerst een nieuw medicament wordt gebruikt bij IBD patiënten, maar het kan ook gaan om onderzoek naar de effectiviteit van geaccepteerde behandelingen.

Agenda

ICC-dag 2019

24-09-2019

ICC-dag 2019 zal gehouden worden op 24 september 2019 in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.
Noteer vast in uw agenda.


Bekijk alle evenementen